О нама

Ко је био
Атанасије Стојковић

 Вести

Стипендије и
конкурси

 Акредитовани програми

Награде

Издавачка делатност

Архива

Галерија

Линкови

Контакт
DIJALEKATSKA LEKSIKA SREMSKE MITROVICE I OKOLINE
Srpski jezik - Prof. Jasna Kalauzović

Dijalektologija, kao jedan od osnovnih predmeta studenata srpskog jezika delimično je zastupljena u Nastavnim planovima  osnovnih i srednjih škola. Uglavnom se izučavanje dijalekata svodi na informacije i postojeće činjenice koje učenici usvajaju bez provere.Tako ostaju uskraćeni za pravilno i podrobno istraživanje koje bi ih zainteresovalo,a znanja bi bila trajnija  kvalitetnija i upotrebljiva.

Svesna sam, kao autor Projekta, težine zadatka. i svesna činjenice da izučavanja dijalektologije bez timskog rada nema. Smatram da će ovaj Projekat doprineti učenicima da shvate da je jezik dinamička pojava, da se on izučava i prati, neguje, istražuje, čuva, da će polaznici ovladati svim tehnikama izučavanja jezičkog blaga.

Zamisao je da Projekat podelim na  tri dela:

Prvi deo bio bi pripremni, odnosno časovi bi sadržali proučavanje svih jezičkih nivoa i akcenta književnog jezika. Naročito ćemo se baviti akcentom jer akcenat je učenicima uvek «bauk», i nedovoljno mu se posvećuje pažnja u redovnoj nastavi, odnosno afinitet nastavnika je presudan. Pored prozodijskih osobina uočavaćemo i druga distinktivna obeležja dijalekata na originalnim tekstovima.

Druga faza rada bila bi posvećena učenju tehnike beleženja leksike i izradi tipiziranih kartica.

Treći deo Projekta  bismo  proveli na   terenu,a potom bismo sređivali građu.

U zavisnosti od kvaliteta,a pod pretpostavkom da ćemo doći do novih saznanja, predlažem da štampamo publikaciju koja će biti na korist i radost lingvistima i studentima filoloških nauka, kao i Mitrovčanima jer ćemo sačuvati od zaborava reči  koje su živele na ovim našim prostorima.Основна школа


Средња школа


Назад на страницу Акредитовани програми